Sell your property with us ›

Embrace Social Living

The Luxhabitat Design Studio takes you through their latest design concept.

Recently, the Luxhabitat Design Studio was commissioned with a complete refurbishment of a penthouse in Dubai. The four bedroom apartment currently is located in a central area of Dubai and oriented north west. It has exceptional views and spans 450 square metres. The current living space is divided into separate rooms; the living room space is separate from both the dining area as well as the kitchen. The kitchen is relatively small in comparison to the rest of the apartment.

The client’s requirements included wanting to open and join in all the day areas to form a new “social area” for entertaining a large number of guests. They also wanted to connect the open kitchen to the social area to promote an open living concept as well as create a massive space to entertain a high number of guests. They also wanted to maximise the surrounding views and give a panoramic appearance to the whole apartment. The layout was to be made in such a way that there was a wide area of table and kitchen island for the clients to enjoy an equally functional space. The client also wanted a very contemporary feel throughout the apartment, using modern elements and pieces with personality as well as colder materials for the formal living space and warmer materials for the private quarters. Of course, that’s where our design studio stepped in to help transform this home.

In the concept designed by us, we find an extended formal area designed for group meetings. The colors are a lot more colder and subtle. The whole formal area is composed simple interior architecture with white plaster walls and concrete flooring.

The exposed concrete gives us freshness and brings a raw feeling to this room, making it the perfect choice. The neutral interior architecture seeks to emphasize the purpose of this room. The views are emphasized from this room, and natural light pervades throughout.

The formal area is distributed in a functional manner, with the kitchen in the centre and a meeting area following it.All the furniture used range from a contemporary to modern style. As you enter, you are graced with a formal living section of the room which has a sofa, a daybed and two armchairs.

The concept was conceived in order to avoid closing off of the areas, thus seeking continuity without barriers. The furniture is versatile enough to be moved about and the arm chairs are rotatable to change orientation. The massive table can accommodate up to 10 people and is directly connected to the kitchen in order to offer more comfort and convenience between the two areas. The dining area is situated near the windows to enjoy natural light.

The kitchen area is open and connected to both the dining and seating area. It includes a large island that can be used as a meeting point. It’s a social kitchen, which means that all appliances and cooking areas are hidden. The island consists of a space to sit four stools for informal dining.

Apart from the grand opening, the kitchen has other access points to the family room and corridor. The entire kitchen designed to enjoy natural light.To continue the seamless feel of the whole formal area we created direct way that leads to the family room.

Yard Daybed by Francesco Rota. Available at Lema Mobil
Gran Torino by Poltrona Frau

As we head towards the more private areas, the materials are changed to enjoy more comfort. The flooring is parquet and there are darker colours incorporated. To the separate family room, we added a large comfortable and a comfortable space to sit and enjoy watching TV, listening to music or reading.

Article published on 08 Mar 2017 by Aneesha Rai

Article tagged with Dubai